måndag 5 september 2016

Enkel hemgjord elmotor

Här kommer första avsnittet från teknikkompendiet.

Elmotor enkel hemgjord



Elmotorn ovan som vi byggt med elever fungerar bra om:
Man inte använder batterier utan elkuben. Batterierna håller inte så länge.
Rotorn är mindre sned än på bilden ovan
De två trådarna vid kommutatorn inte råkar komma emot varandra.
Om du ”kickar” igång den, för den behöver lite starthjälp

Elmotorn fungerar ungefär så här:
När man slår på strömmen blir den lilla elspolen en elektromagnet. Den kommer att stå fel i förhållande till de fasta magneterna så att nordände står mot nordände. Då vrider sig spolen. Samtidigt som spolen vrider sig så kommer ändarna på spolen att byta plats så att den tråd som förut var mot plus på batteriet hamnar mot minus. Då byter elektromagneten syd och nordände och står fel igen i förhållande till de fasta magneterna och vrider sig igen. OSV.

Hastighetsreglering av likströmsmotorer några enkla exempel

Om man ökar spänningen så ändras hastigheten. Så gör vi med våra små hemgjorda motorer. Här på skolan har vi våra elkuber, men hemma kanske man kan koppla in ett eller två batterier i serie för att få olika spänning.

Om spänningen är för hög kan man koppla in ett varierbart motstånd i serie. Tyvärr är det lite slöseri med energi, men det används ofta på leksaksbilar.

Man kan också variera hastigheten genom att koppla in olika många varv på den stillastående magneten dvs. statorn. Så fungerar det på elvispen.




Ett annat sätt at variera hastigheten är genom kugghjulsutväxling eller remskiveutväxling. Så är det i många legomodeller. Pelarborrmaskinen fungerar också så.


Likströmsmotorer på stora lok hastighetsregleras (mycket grov förenkling) genom att man med hjälp av reglerutrustning många gånger i sekunden stänger av och sätter på strömmen till motorn.

Leta mer på internet


Nu har du den enkla principen för hur en elmotor fungerar. Nu kan du söka på elmotor på nätet. Gå över i bildläget. Jag tror att du kan hitta fler förklaringar som gör att du lär dig mer. Kanske en animerad rörlig film. Lycka till












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar